top
logo


Začetek Bolnica Topolovec PO POTI HUMANOSTI – PARTIZANSKA BOLNIŠNICA »TOPOLOVEC«
PO POTI HUMANOSTI – PARTIZANSKA BOLNIŠNICA »TOPOLOVEC« PDF natisni E-pošta
Prispeval Peter Klemenčič   
Sobota, 25 April 2015 22:22

PO POTI HUMANOSTI – PARTIZANSKA BOLNIŠNICA »TOPOLOVEC«

Vir: www.semic.siDSC 2830

 

V velikem naselju Črešnjevec je od 15. septembra 1944 do 27. aprila 1945 delovala slovenska vojaška partizanska evakuacijska bolnišnica z ilegalnim imenom postojanka Topolovec. Ustanovljena je bila potem, ko so zavezniki maja 1944 sporočili, da so v svoje bolnišnice v južni Italiji pripravljeni sprejeti ranjene borce. Hudo ranjeni borci in invalidi so potrebovali varno, dolgotrajno zdravljenje in ortopedske operacije ter pripomočke, česar jim partizanske bolnišnice niso mogle nuditi. Hitro so se pričele urejati evakuacijske baze in primerna letališča za umik ranjencev, invalidov, bolnikov in civilistov z ogroženih območij v Italijo in Dalmacijo. Zakaj je bil za zbirno bazo z bolnišnico izbran ravno Črešnjevec? Odločili so dobra geografska lega, kratka razdalja desetih kilometrov do letališča Otok in Krasinec ter seveda prisotnost partizanskih enot v bližini, ki so bile sposobne varovati evakuacijsko bazo in letališči. Vsa vas je stopila skupaj in v zelo kratkem času uspela ustvariti znosne pogoje za sprejem, zdravljenje in oskrbo ranjencev iz različnih krajev Slovenije. Med njimi je bilo veliko težkih ranjencev, za katere se je bolnišnično osebje trudilo oskrbeti vsaj toliko, da bi bili sposobni preživeti prevoz v bolnišnice v južni Italiji. Vaščanom ni bilo lahko, saj je vojna že dolgo trajala in primanjkovalo je vsega: od hrane, zdravil, sanitetnega materiala itd. Ni bilo bolnišnične opreme: operacijskih miz, postelj, tudi elektrike ne. Pa so se hitro, složno in dobro organizirali vsi, od otrok do najstarejših. Iz Hluparjevega mlina na Krupi so dobili električno razsvetljavo, da so zdravniki lahko zahtevne posege opravili v soju močne svetlobe in ne ob medlem svetlikanju petrolejk kot v prvih dneh. Tudi bolnišnično opremo so izdelali, saj so sprva ranjenci ležali po vseh hišah kar po tleh. Poskrbeli so seveda tudi za kurjavo, da so ranjenci in drugi bolniki ležali na toplem. 
IMG 9464

Zima je bila huda, saj je bila januarja 1945 debela snežna odeja. Mladina se je trudila na različne načine krajšati dolge dneve oskrbovancem, jim popestriti kakšno uro ali dve in jim povrniti žarek upanja v utrujene izpite oči: s kulturnim nastopom, s pripravo slavja ob praznikih ali pa vsaj s peko kakšnega priboljška. Naloga mladink, tudi v sosednjih vaseh, je bilo pranje povojev in perila v pepelnem lugu. Naporno, skrbno in natančno delo … Ampak povoji so zdržali dlje, kot bi danes v kakšnem pralnem stroju z dodatkom »vrhunskih« detergentov. Bolnišnica je postala v relativno kratkem času dobro organizirana v strogi tajnosti, zato ni bila nikoli odkrita in nikoli napadena. Poleg ranjencev je baza sprejela mnogo starejših, invalidov, žena, nosečnic in otrok … Tudi za te so poskrbeli vaščani s pomočjo sosednj ih vasi. Dojenčkom so pripravljali mlečno hrano. Varovance so prehranjevali predvsem s tem, kar so sami pridelali in zredili. Zdravniki in bolničarji so jim vračali njihovo »gostoljubnost« z nudenjem zdravniške pomoči. Tudi partizanski kuharji so se jim zahvalili s kakšnim priboljškom. 

DSC 2828

Evakuacijsko bolnišnico so vodili dr. Pavel Kanc, dr. Marjan Žilič in dr. Zvezda Reja, trije od 267, predanih borbi za svobodo. Med njimi je bilo triindvajset tujih zdravnikov, tudi dr. Rogers Lindsay, kirurg angleške armade, ki je bil navdušen nad organizacijo partizanskega zdravstva. O tem pisal in kar je najpomembneje, od zaveznikov je priskrbel precejšnjo pomoč v zdravilih. Dvajset jih je izgubilo življenje na bojiščih, petindvajset so jih sovražniki umorili kot talce ali jih je smrt doletela v taboriščih. Mislim, da je prav, da se ravno na tem mestu vsaj v številkah zahvalim vsem padlim (410 padlih je delovalo v partizanskem zdravstvu; to so bili zdravniki, medicinci, bolničarji, higieničarji) in preživelim zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalnost, humanost, solidarnost, tovarištvo in nesebično pomoč v enem od najtežjih obdobij slovenske zgodovine.

Na urejeno letališče Otok in pozneje na Krasinec so domačini vozili ranjence in težke invalide z lojtrniki in z volovsko vprego. Za vaščane je bilo to sila odgovorno in tvegano opravilo. Tvegano zato, ker je nemški okupator letališče večkrat  napadel z letali. Marsikomu od njih se je dobesedno trgalo srce, ko so ranjenci stokali od bolečin zaradi jamaste in blatne ceste in neudobnega ležišča. Z Otoka in Krasinca so zavezniška letala do konca aprila 1945 odpeljala okoli 2800 oseb. Med njimi so bili tudi zavezniški vojaki. V začetku zadnjega leta vojne so se odvijali še transporti v Dalmacijo v bolnišnici Novigrad ter Zadar, in to v izredno težkih zimskih razmerah z vozili in tudi peš. Konec marca so zavezniki tja odpeljali še okoli 2000 otrok, žena in starcev, ki so bili ogroženi zaradi zaključnih bojev in okupatorjevega umika ravno prek slovenskega ozemlja.

Zapisala: Rosa Mohar

Kontakt:
Muzejska zbirka partizanske bolnišnice Topolovec, Črešnjevec pri Semiču 1, 8333 Semič
Sonja Škof - tel. 040-691-612, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Sobota, 25 April 2015 23:39
 

bottom
top

Prijava uporabnikaPrisotni na strani

Prisotni 42 gostov .

Točen čas

Statistika obiskov

Obiskov [+/-]
Danes:
Včeraj:
Predvčerajšnjim:
44
266
97

+169
Ta mesec:
Prejšnji mesec:
Pred tremi meseci:
1834
4341
5271

-930

Povprečno na dan
Ta mesec:
Prejšnji mesec:
Pred tremi meseci:
166.7
144.7
175.7
+22
-31

Skupaj
Od 12.11.2009 410 499

bottom

© 2009 Vse pravice pridržane