top
logo


Začetek Zanimivosti Na Črešnjevcu našli novo vrsto netopirjev
Na Črešnjevcu našli novo vrsto netopirjev PDF natisni E-pošta
Prispeval Peter Klemenčič   
Petek, 01 April 2011 00:00
Novica, o novi vrsti netopirjev, ki smo jo objavili prvega aprila je bila prvoaprilska šala. Naši bodoči biologinji Saški pa želimo, da bi nekega dne na Črešnjevcu res odkrila kaj podobnega.

Vaščanka Črešnjevca Saška Kočevar, študentka biologije in članica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev je bila 9. 3. 2011 v okviru projekta Netopirski teren, odgovorna za beleženje populacij netopirjev v Beli krajini.
Z analizo je pričela v Judovski hiši, kraški jami nad Črešnjevcem. Opazila je dva netopirja. Takoj je vedela, da pripadata družini podkovnjakov, saj sta značilno visela iz stropa jame. Živali je fotografirala ter s tal pobrala tudi vzorec iztrebkov. Tovrstno delo je zelo v pomoč pri določanju razširjenosto posameznih vrst, saj z analizo DNA iz iztrebkov lahko natančno določijo za katero vrsto gre. Svoja zabeleženja, vzorce ter fotografije je oddala na sedež društva v Ljubljani. Čez teden dni jo je poklicala gospa Maja Kotar, ki je odgovorna za raziskovalno delo v laboratoriju. Bila je presenečena nad odkritjem, da so prvič zasledili tovrstno zaporedje nukleotidov v DNA. Novica je bila zelo navdušujoča. Čez tri dni jo je ponovno poklicala in še bolj vznemirjena sporočila, da gre očitno resnično za novo vrsto netopirjev. Na svetu so do sedaj odkrili že 1116 vrst netopirjev (Chiroptera), kar predstavlja četrtino vseh vrst sesalcev na svetu. V Evropi živijo le predstavniki malih netopirjev, ki pripadajo vsaj 32 vrstam, v Sloveniji pa je bilo najdenih 30 vrst, z odkritjem v Judovski hiši pa po novem kar 31. Z ekipo raziskovalcev so se skupaj odpravili nazaj v Judovsko hišo in oba netopirja še bolj podrobno preučili. Zanimalo jih je njuno oglašanje, spol, velikost, teža, barva dlake ter ostale telesne značilnosti, ki jih potrebujejo za snovanje znanstevnega članka, ki bo objavljen v aprilski številki strokovne revije Proteus. Dragi domačini, Črešnjevec je res pravi biser! Potrudimo se, da tak tudi ostane in nas morda še kdaj tako prijetno preseneti!

Saška Kočevar, študentka biologije

 

Zadnjič posodobljeno Sobota, 02 April 2011 07:37
 

bottom
top

Prijava uporabnikaPrisotni na strani

Prisotni 33 gostov .

Točen čas

Statistika obiskov

Obiskov [+/-]
Danes:
Včeraj:
Predvčerajšnjim:
44
266
97

+169
Ta mesec:
Prejšnji mesec:
Pred tremi meseci:
1834
4341
5271

-930

Povprečno na dan
Ta mesec:
Prejšnji mesec:
Pred tremi meseci:
166.7
144.7
175.7
+22
-31

Skupaj
Od 12.11.2009 410 499

bottom

© 2009 Vse pravice pridržane